Řízení v opilosti se u nás nevyplácí. Zatímco většina států EU má vůči alkoholu za volantem určitou toleranci, náš zákon je striktní. Jakmile přesáhnete hladinu 0 promile alkoholu v krvi a usednete za volant, máte zaděláno na problém. Jak dlouho tedy musíme čekat, než alkohol vyprchá?

Stejná písnička

Dopravních nehod, které byly způsobené řidičem pod vlivem alkoholického nápoje bylo jen v naší republice za minulý rok 4 251. A právě to je důvod, proč jsou české zákony tak striktní. S alkoholem v krvi se totiž naše reakční schopnost extrémně zhoršuje a riziko dopravní nehody zvyšuje.

Otázku zda už může nebo nemůžu, si v životě položil snad každý. Každý z nás se ocitl v situaci, kdy bylo potřeba někam zajet, ale předtím jsme si dali alkoholický nápoj a nevíme zda už jsme na nule nebo ještě ne. Existuje tedy způsob jak něco takového zjistit bez testru?

Jde to počítáním

Odpovědí na tuto otázku je výpočetní vzorec. První je postaven na základě toto, že alkohol je z našeho těla odbouráván rychlostí 0,15 promile za jednu hodinu. O něco přesnější je pak poučka že 0,1 gramu alkoholu je z lidského těla odbouráváno v poměru za jednu hodinu v poměru k jednomu kilogramu váhy. Tato poučka je platná u mužů. U žen musíme počítat s hodnotou 0,085 gramů na kilo váhy.

Z toho vyplývá že:

  1. Jedno desetistupňové pivo vyprchá z 85 kilogramového muže za dvě a čtvrt hodiny.
  2. Dvanáctistupňové pivo za dvě a tři čtvrtě hodiny a sklenka vína bude odbourávána asi dvě a půl hodiny.
  3. Po panáku tvrdého alkoholu, budete muset poté čekat tři a čtvrt hodiny.

100% věřit se této poučce však také nedá. Rychlost odbourávání totiž ovlivňuje mnoho dalších faktorů, mezi které patří například tělesná únava a aktivita, druh alkoholického nápoje, zdravotní stav a dokonce i okolní teplota. Lepší je tedy nepít vůbec a mít klid.

Raději proto zkuste nealkoholické pivo, nebo také nealkoholické víno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Leave a Reply

Your email address will not be published.